Poskupeo zejtin – litar 152 dinara

Bez autora
Jan 18 2011

Pojedini proizvođači suncokretovog ulja podigli su cene ove osnovne životne namirnice. Zejtin „sunce” i „vital” poskupeo je desetak dinara po litru, pa sada u supermarketima staje više od 152 dinara. A kako potez jedne uljare uvek isprate i drugi, očekuje se da će cene ubrzo podići i drugi proizvođači. Trgovci kažu da su im dobavljači kao glavni razlog za povećanje cena suncokretovog ulja naveli poskupljenje sirovina. U poređenju s proteklom godinom cena suncokretovog ulja uvećana je više od 50 odsto. Lane je litar mogao da se kupi za 80 ili 90 dinara, a proizvođači su u proteklih 12 meseci više cene pravdali novom cenom suncokreta. Sirovina je gotovo dvostruko skuplja nego pre godinu dana. Tu su i uvećani troškovi proizvodnje, transporta, ali i nezaobilazna trgovačka marža. Zbog svega toga cena nije mogla da ostane ista. Nove cene jestivog ulja poslednja su karika u lancu poskupljenja koja ne posustaju od početka nove godine.

Poskupeo zejtin – litar 152 dinaraPojedini proizvođači suncokretovog ulja podigli su cene ove osnovne životne namirnice.

Zejtin „sunce” i „vital” poskupeo je desetak dinara po litru, pa sada u supermarketima staje više od 152 dinara. A kako potez jedne uljare uvek isprate i drugi, očekuje se da će cene ubrzo podići i drugi proizvođači.

Trgovci kažu da su im dobavljači kao glavni razlog za povećanje cena suncokretovog ulja naveli poskupljenje sirovina.

U poređenju s proteklom godinom cena suncokretovog ulja uvećana je više od 50 odsto. Lane je litar mogao da se kupi za 80 ili 90 dinara, a proizvođači su u proteklih 12 meseci više cene pravdali novom cenom suncokreta.

– Sirovina je gotovo dvostruko skuplja nego pre godinu dana. Tu su i uvećani troškovi proizvodnje, transporta, ali i nezaobilazna trgovačka marža. Zbog svega toga cena nije mogla da ostane ista – objašnjavaju uljari.

Nove cene jestivog ulja poslednja su karika u lancu poskupljenja koja ne posustaju od početka nove godine. Slatkiši, kafa, sredstva za ličnu higijenu, pojedini sokovi i flaširana voda, cigarete i mleko već su dobili više cene. Nedavno su poskupele cigarete i mleko. Za sada miruju jedino cene hleba i svežeg mesa.

Najnoviji izveštaj Gradskog zavoda za informatiku i statistiku pokazuje da su cene u Beogradu u decembru 2010. uvećane gotovo 11 odsto u poređenju s poslednjim mesecom 2009. godine. Hrana je skuplja 10,6 procenata, duvan 14 odsto, komunalne usluge 20, a tečna goriva i maziva 12,9 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik